Espanya incompleix la directiva de transgènics

Aquesta actitud del Govern va contra la directiva 2001/18/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de març de 2001
Imatge
La legislació comunitària exigeix la creació d’un registre públic amb la localització exacta de les parcel·les conreades amb transgènics. Greenpeace ha presentat davant la Comissió Europea una denúncia contra Espanya per l’incompliment de les directiva europees sobre la liberalització intencional en el medi ambient de transgènics i d’accés públic a la informació mediambiental. La legislació europea exigeix l’establiment d’un registre públic amb la localització exacta de les varietats transgèniques que es conreen en cada Estat membre, no obstant això el Ministeri d’Agricultura, Medi ambient i Alimentació només dóna a conèixer, any rere any, una estimació de les hectàrees conreades per províncies.

Aquesta actitud del Govern va contra la directiva 2001/18/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de març de 2001, sobre l’alliberament intencional en el medi ambient d’organismes modificats genèticament (*OMG). Així mateix, incompleix l’aplicació de la Directiva 2003/04/CE del Parlament i del Consell, de 28 de gener de 2003, relativa a l’accés del públic a la informació mediambiental. La denúncia ha estat registrada amb el nombre *CHAP(2013)00460.

L’Estat Español és perfectament coneixedor que ha de complir amb aquesta obligació d’informació i prova d’això és que l’any 2011 el Ministeri de Medi ambient Rural i Marí ja estava tramitant un projecte de Reial decret per crear un registre públic de parcel·les de cultiu. Així figura en l’acta de la reunió número 89 de la Comissió Nacional de Bioseguretat (*CNB) que es va celebrar el 13 de juliol de 2011 en la qual es va fer referència al fet que s’estava tramitant un Reial decret amb aquesta finalitat i que el seu últim esborrador conegut és de juliol de 2011.

El Govern, en resposta escrita al Congrés dels Diputats amb data de 29 de febrer de 2012, indicava que “existeix un esborrany de Reial decret per a la creació d’un registre públic de parcel·les conreades amb Organismes Modificats Genèticament, que es troba en fase de tramitació.” No obstant això, passat ja més d’un any des de llavors, aquest Reial decret segueix sense veure la llum del dia.

“Espanya és l’únic país de la Unió Europea que permet el cultiu de varietats transgèniques a gran escala i ho porta fent des de 1998 sense cap transparència” ha declarat Luís *Ferreirim, responsable de la campanya d’Agricultura de Greenpeace Espanya.

“Greenpeace espera que amb aquesta queixa s’obligui a Espanya a complir la legislació europea i es creu un registre públic amb la localització exacta de les parcel·les on es conreen varietats transgèniques. El públic té el dret a conèixer aquesta informació i el Ministeri d’Agricultura està obligat a oferir-la. A més, és vital per a sectors com l’agricultura ecològica i l’apicultura, on Espanya és l’exponent màxim de la UE”, ha conclòs *Ferreirim.

Veure més informació a: http://www.ecoticias.com

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en D'interès Agroecològic i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s